Situació geogràfica i Estadística

SITUACIÓ GEOGRÀFICA

Garriguella és un poble d’uns 850 habitants situat a la comarca de l’Alt Empordà, situat a la intersecció del Sud-Oest de la serralada de l’Albera i al Sud-Est de la Serra de Rodes. Limita amb els termes de Vilajuïga, Pedret i Marçà, Peralada, Mollet, Rabós, Vilamaniscle i Llançà.

El punt més alt és la Serra de la Baga d’en Ferran, que es troba a 314 metres, on neixen els recs del terme de Santa Coloma i el de les Fonts. Pel pla hi passa la riera de Garriguella que procedeix del rec de Fontanilles. En els límits amb Peralada es troba el segon punt més alt del terme, a 104 metres, el Puig de la Malaveïna o de les Costes. Les fonts que solen rajar durant tot l’any són les d’en Petit o de l’Om, la Rovellada i la d’en Sucarrat o de Sant Nassari.

El terme municipal està dividit en dos nuclis urbans:

  • Baix Garriguella. Primer nucli habitat, tot i que no se’n sap res dels seus inicis, només en resten alguns murs i unes bases de torres. Es troba situat entre les cruïlles de les carreteres que porten a Peralada i Capmany, anomenada “La Periguilla”. La majoria dels seus carrers conté habitatges, alguns ja reformats, dels segles XVI i XVII. En peu queda l’antic Molí de vent amb una torre troncocilindrica, ben conservada i un dels pocs que es conserven a l’Alt Empordà.
  • Garriguella Noves
Situació geogràfica i Estadística